Ekonomifrågor

Vilka priser kan jag sätta på mina produkter?

Du kan dela materialet gratis eller sälja det till en kostnad av minst 10 :-

När får jag betalt?

Den summa ni har rätt att fakturera oss för är den som står under ”ackumulerat faktureringsbelopp” på kreatörspanelen. Ni kan begära en löneutbetalning när ni kommit upp i ett faktureringsbelopp om 1000 kr ex. moms. Ni kan fakturera minst en och som mest 12 gånger per kalenderår, så om ni föredrar att spara ihop till en större summa är det helt OK. 

Om du inte har ett eget företag: Betalar vi ut din ersättning som lön den 25:e nästkommande månad (om du ansökt om det före den 5:e samma månad). Du loggar in till portalen på Frilans Finans (som du får en inbjudan till efter att du är en godkänd kreatör) och i den bifogade lathunden står all info om hur du går till väga.

I lönen kommer alltså sociala avgifter, skatt, semesterersättning (och eventuella avdrag för utlägg) att vara en del av upplägget, och ni kommer inte behöver lägga in några uppgifter i kommande skattedeklaration utan den informationen går automatiskt till Skatteverket. Smidigt och enkelt helt enkelt!

Har du tappat bort mailet? Kontakta oss så hjälper vi dig!

Om du har en enskild firma eller aktiebolag:

Våra faktureringsuppgifter är:

Teach Academy

Org. nr: 559252-0844

Adress: Stjärnvägen 8, 19140 Sollentuna

E-post: info@teachacademy.se

Fakturareferens: Anna Wassenius

Hobbyverksamhet eller näringsverksamhet?

Hos Skatteverket finns inga riktlinjer var exakt gränsen går för när en hobbyverksamhet övergår till en näringsverksamhet utan de bedömer fall till fall, och i grunden handlar det om hur mycket du säljer för.

Men, här är ett exempel över hur du kan tänka:

Om man t.ex. målar tavlor på fritiden och säljer en tavla då och då på en vernissage eller till bekantas bekanta, då är det en solklar hobbyverksamhet. 

Om man däremot skapar material som vi gör, och lägger upp dem på en säljplattform likt Teach Academy. Man marknadsför sina produkter aktivt via t.ex. sociala medier mot en riktad målgrupp / följare, då räknas det inte längre som hobbyverksamhet utan som näringsverksamhet med planerat vinstsyfte.

Därav får ni er ersättning utbetald som lön (där alla sociala avgifter, skatt och moms är dragna) eller via ert eget företag, så att det blir korrekt redovisat till Skatteverket.

Kan jag skänka mina intäkter till välgörenhet?

Du kan inte i produktbeskrivningen skriva att förtjänsten av försäljningen av den aktuella produkten går till välgörenhet, då det då ses som marknadsföring där vi använder humanitära katastrofer som försäljningsargument. Däremot har du fritt fram att skriva vad du vill på t.ex. ditt instagramkonto och göra vad du vill med pengarna du fått utbetalda. 

Accordion Panel

De ordrar som är märkta med ”väntar på betalning” betyder att kunden lagt dina material i varukorgen men ej betalat ännu. Kanske vill de spara sina favoritmaterial där till ett senare tillfälle och köpa det då, eller så har de ångrat sig. När ett köp blivit ”färdigbehandlat” genom betalning via kort eller faktura (snart även Swish) kopplas summan automatiskt mot din kreatörspanel. 

Hur ska jag tänka kring årslicenser?

När du byggt upp en bank med många material är det effektivt för både dig och dina följare att kunna erbjuda årslicenser. Det ger volym i din försäljning och är ett enkelt sätt för skolorna att slippa krångla med småbetalningar eftersom allting ingår.

Du väljer själv vilka priser du vill erbjuda i fyra nivåer: 

  • En användare (privatperson)
  • En användare (skola/förskola)
  • Arbetslag (2-5 användare)
  • Hel skola (All personal)

När kunden haft licensen i 11 månader får hen ett påminnelsemail om att det är dags att förlänga licensen. En privatperson erbjuds då 50 % av ditt ordinarie licenspris och en skola / förskola 30 %.  Så tänk på det när du väljer ditt ordinarie pris så förlängningserbjudandet / det reducerade priset alltid är det samma år 2, 3 etc.

 

Kan jag göra avdrag för kostnader (så som clip art) även om jag inte har ett eget företag?

Ja, du kan yrka avdrag för materialkostnader (sådant som går åt under arbetets gån, så som typsnitt och bilder.) Detta kan du dra av direkt från ditt ackumulerade faktureringsbelopp. På så vis behöver du alltså inte betala dessa med dina redan beskattade pengar. 

För att göra det behöver du spara kvitton knutna till Teach Academy från era utlägg ni haft i samband med perioden.

Dessa kommer ni kunna ladda upp som bilagor till fakturan till oss och göra avdrag för innan lönen betalas ut. (Det står i lathunden hur ni går till väga)

Dessvärre är det inte möjligt att göra avdrag för någonting med ett bestående värde såsom en dator eller telefon. För att göra det behöver du ha en enskild firma eller aktiebolag.

Behöver du mer hjälp?

Kontakta oss så hjälper vi dig med din fråga

KOntakta supporten Tillbaka